Afgelopen zomer was ik in Normandië op vakantie. Normandië is onder andere het gebied van de Calvados en de cider. Uiteraard is Normandië ook onlosmakelijk verbonden met de invasiestranden. De geallieerden landden op D-Day, 6 juni 1944, op de stranden van Normandië. Het was het begin van Operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa. Normandië is dus een gebied met een hele rijke geschiedenis. Dit vind je overal terug en dat dragen ze ook duidelijk uit. Zelf waren wij er in augustus en tijdens ons bezoek aan Courseulles-sur-Mer en Arromanches (het hart van de invasiestranden), Gold Beach, waren er allerlei activiteiten. Er was muziek en men vierde feest.

In de omgeving van Gold Beach kun je veel dingen ontdekken rondom D-Day, waaronder:
Site de la Batterie Allemande
Arromanches 360 – Cinéma Circulaire
Musée du Débarquement
Musée des Epaves Sous-Marines
Musée America Gold Beach

Dit is uiteraard maar een heel klein deel van wat je in deze omgeving kunt bezoeken 🙂 Het is een super interessant gebied, dat zeker een bezoek waard is!

Tot zover even een korte inleiding over Normandië. In de titel kun je al lezen dat er zelfs een wijnhuis is in dit gebied en daar neem ik je nu mee naartoe!

Arpents du Soleil

Normandië staat natuurlijk helemaal niet bekend om de wijnen. Ik had ook niet verwacht dat ik er een wijnhuis zou vinden. Toch is er 1 wijnhuis in heel Normandië: Arpents du Soleil. Je vindt het wijnhuis in Grisy, op steenworp afstand van Saint Pierre sur Dives. Ik bezocht dit wijnhuis en kreeg er een mooie rondleiding. Ook heb ik een aantal van hun wijnen geproefd en er natuurlijk een paar mee naar huis genomen 🙂

Gérard Samson was ‘vroeger’ notaris, maar hij liet het notariaat achter om wijn te gaan verbouwen. In 1995 plantte hij de eerste wijnstokken in Grisy. Hij vertelt vol enthousiasme over hoe hij precies te werk is gegaan. Voorafgaand heeft hij ontzettend veel onderzoek gedaan en kwam hij erachter dat er vanaf de Middeleeuwen al wijnbouw was op deze plek, onder de naam ‘Le Soleil’. Er heerst hier een microklimaat: op de heuvel waar de wijngaarden te vinden zijn is het droog en warm en regent het er veel minder dan in het nabijgelegen Caen. Ook is er eigenlijk altijd een lichte bries, dus als het toch regent zorgt deze bries ervoor dat alle schimmels snel weggeblazen worden. Uiteraard heeft Gérard Samson naast zijn onderzoek ook intensieve opleidingen gevolgd om wijnmaker te worden.

Naast dat het bijzonder is dat er hier wijn gemaakt wordt, zit de wijn ook in bijzondere flessen. In plaats van flessen van 0,75 liter, worden de wijnen van Arpents du Soleil gebotteld in flessen van een halve liter. Zo kunnen meer mensen genieten van de wijnen, want uitbreiden van het wijndomein is niet mogelijk. Zoals hij zelf zegt: als ik wijnstokken aan de andere kant van het weggetje plant, dan is er geen fatsoenlijke wijn van te maken. Zo bijzonder is het, dat er op dit ene kleine stukje in Normandië wel hele mooie wijndruiven groeien! De wijnen zijn trouwens niet heel goedkoop, voor iets meer dan 10 euro heb je een fles van een halve liter. Toch heb je dan wel hele speciale wijn te pakken!

Mocht je in de buurt zijn, breng dan zeker een bezoek aan Arpents du Soleil (en laat mij natuurlijk ook even weten wat je er van vond ;-)).

Meer informatie vind je op de website van Arpents du Soleil.