Kazachstan? Waar ligt dat eigenlijk?”

Dat was ongeveer mijn eerste reactie toen ik 1,5 maand geleden de vraag kreeg of ik een rondreis door Kazachstan kon samenstellen. Nu wist ik wel ongeveer waar Kazachstan lag, maar wat de hoofdstad is wist ik eigenlijk niet…

Ik zat op het moment dat ik deze aanvraag kreeg op een leveranciersdag van Personal Touch Travel, dus ik kon meteen rondvragen wat eigenlijk onze standaard leveranciers zijn voor Kazachstan. Het antwoord kreeg ik, maar of ik daar nou zo blij mee was: “Die hebben we niet.” Euh, oke. Nou, dan ga ik zoeken! Want het uitzoeken van zo’n reis laat ik niet aan me voorbij gaan, dat vind ik juist leuk!

Ik heb meerdere organisaties aangeschreven en ik ben uiteindelijk met 1 organisatie verder gegaan. Ik heb geen ervaring in Kazachstan, dus heb ik me laten informeren en ben ik met wat puzzelen en met wat informatie van de organisatie tot een hele mooie rondreis gekomen.

Inmiddels weet ik dus een stukje meer over Kazachstan (en uiteindelijk ook het noorden van Kirgizstan/Kirgizie, want als je er bent kun je dat natuurlijk net zo makkelijk meepakken)! De hoofdstad is Astana en de voormalige hoofdstad is Almaty. Dit zijn grote steden, met ook best wel veel nieuwbouw. In Astana wordt dit jaar de EXPO gehouden!

Daarnaast zijn er prachtige natuurparken te vinden. Denk hierbij aan het Aksu Djabagly NP, de zingende duinen in Altyn Emel NP en Charyn NP. Ook zijn er hele mooie meren: de Kolsai meren en het Kayindi meer waar je kunt paardrijden of lekker kunt wandelen.

In Kirgizstan zullen ze een rondje maken om het Issyk Kul meer en een bezoek brengen aan Karakol en Bischkek (de hoofdstad van Kirgizstan). Een mooie mix van steden, nationale parken en meren. En een mooie afwisseling in manieren van reizen: een binnenlandse vlucht (het land is groot!!), de trein, te paard en in een 4WD met chauffeur.

Waar overnacht je dan in dit gebied? Dit kan op heel veel verschillende manieren! Mijn klanten zullen een mooie afwisseling hebben in de plekken van de overnachtingen. Ze overnachten in hotels, in een homestay, in een yurt en zelfs bij Kazachse mensen thuis! Hoe gaaf is dat?

Kazachstan stond nou niet echt op mijn wensenlijst, maar na het samenstellen van deze reis… Tsja, heeft Kazachstan ook wel een plaatsje veroverd op mijn “to see list”… Die wordt langer en langer…