Afgelopen week in Zuid-Afrika was geweldig! Ik kan er nog steeds niet de goede woorden voor vinden, maar ik ga het gewoon proberen. Vandaag wil ik jullie meenemen naar Shamwari Private Game Reserve, een reservaat in de buurt van Port Elizabeth. Wij zijn 2 nachten in de Bayethe Tented Lodge geweest, van zaterdag 16 maart t/m maandag 18 maart.

Shamwari Private Game Reserve?

Heel eerlijk, voordat ik het programma kreeg van de studiereis had ik nog nooit van Shamwari gehoord. Ik kende alleen de meest bekende parken in Zuid-Afrika, waaronder bijvoorbeeld het Krugerpark of Addo Elephant (deze laatste ligt ook bij Port Elizabeth in de buurt). Ik heb dus voor vertrek nog moeten opzoeken waar Shamwari eigenlijk ligt… Ook als reisadviseur weet je niet alles 😉 For your information: Het reservaat ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Port Elizabeth.

Het bijzondere van Shamwari is dat ze hier het land en de dieren willen behouden zoals het bedoeld is. Ook geven ze extra zorg aan dieren waar het niet goed mee gaat in het “wildlife rehabilitation centre”. Het ultieme doel is om alle dieren weer beter te maken, waarna ze weer terug kunnen naar hun natuurlijke omgeving.

Anders dan in een aantal andere parken, mag je in Shamwari niet zelf rondrijden. De game drives (2 per dag) zijn inbegrepen in de prijs van je overnachtingen en je krijgt voor je gehele verblijf je eigen ranger tot je beschikking. Je krijgt ‘s ochtends een wake-up call van de ranger, je gaat met hem (of haar!) op safari, hij eet met je mee als je dit wil en je kun hem alle vragen stellen die je hebt. Wij hadden ranger Kiegan “tot onze beschikking”, een ranger met liefde voor de natuur en de dieren, maar zeker ook iemand met heel veel enthousiasme voor zijn vak!

Babyneushoorn en welpjes

We hebben 4 safari’s gemaakt, waarvan we tijdens 1 safari meerdere accommodaties van het reservaat bezocht hebben. Tijdens de andere safari’s zijn we op zoek gegaan naar de dieren die er rondlopen. We hebben ontzettend veel geluk gehad tijdens deze dagen! We hebben familie neushoorn gespot; mama, papa en babyneushoorn (van nog geen 2 weken oud). Ook hebben we de meest bijzondere leeuwin van het park, Blue Eye, gezien. En ze was niet alleen, maar met haar 4 welpjes die nog geen 2 maanden oud waren! Zelfs de rangers hadden deze babydieren nog niet gezien. Hoe bijzonder is dat!

Wellicht hebben jullie het filmpje van de olifanten ook voorbij zien komen op mijn Instagram/Facebook, maar deze kwamen zo dichtbij dat we ze aan hadden kunnen raken (maar dat doen we natuurlijk niet; je hoort deze dieren niet te aaien!). Wow, sprakeloos..! In het begin was het zelfs heel spannend, maar ranger Kiegan gaf ons het vertrouwen dat het goed zat. En dat was het ook. De olifanten keken ons aan en gingen lekker door met eten. Ook alle andere dieren waren erg relaxed, zo mooi om te zien! Dat gaf ons het vertrouwen dat ze in dit reservaat echt het beste voor hebben met de dieren.

Deze dagen waren voor mij echt een droom die uitkwam. Ik wilde heel graag een keer op safari, omdat ik geen idee had hoe zoiets eraan toegaat. Ik heb wel begrepen dat ik met deze safari in dit park heel erg verwend ben. We konden zo dicht bij de dieren komen en de dieren waren zo relaxed, dat heb je niet overal. Voor mij is het dus een hele mooie ervaring geweest, die ik graag met jullie wil delen!