Vorige week hebben collega Edwin Herfkens en ik de inschrijving open gezet voor onze exclusieve groepsreis naar Krakau! Maar waarom hebben we voor Krakau gekozen? Je leest het vandaag!

Krakau is een stad waar je niet zo snel aan denkt als je een stedentrip wilt gaan maken. Ik weet van mijzelf dat deze stad niet direct op nummer 1 stond van “te bezoeken steden”. Als je je iets meer gaat verdiepen in de stad merk je pas wat er allemaal in Krakau en omgeving te doen is!

Allereerst: Krakau is door UNESCO aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld. Alleen daarom zou je Krakau al moeten bezoeken! Ik hoor van meerdere mensen die naar Krakau geweest zijn dat het een van de meest mooie en verrassende stedentrips is die ze ooit gemaakt hebben.

Auschwitz

Uiteraard is het vroegere concentratiekamp Auschwitz een van de “bezienswaardigheden” wanneer je Krakau bezoekt. Iedereen weet wat voor verschrikkelijke dingen hier gebeurd zijn, maar je krijgt er pas echt wat van mee wanneer je er zelf geweest bent. Een bezoek aan Auschwitz vergeet je nooit meer. Het is ontzettend indrukwekkend en eigenlijk een must om een keer te bezoeken.

Zoutmijnen

De zoutmijnen van Wieliczka zijn prachtig. Het is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en het is tot de jaren 90 nog operationeel geweest. Nu is het een prachtige kathedraal, volledig bestaand uit zout. Erg indrukwekkend!

Voor beide trips geldt: neem wat eten en drinken mee. Er is ter plaatse niet veel te koop!

Kazimierz

Kazimierz is een van de hipste wijken van Krakau. Voorheen was dit een Joods ghetto, maar nu is het de gezelligste wijk van de stad. Je vindt hier onder andere de fabriek van Schindler en synagogen, maar je kunt hier ook heerlijke koffie drinken in een van de hippe koffietentjes. Wist je dat Krakau een rijk studentenleven heeft? Een groot deel van de inwoners van Krakau is student en de stad is hier dus ook goed op ingespeeld. ‘s Avonds zijn de bars open en is er regelmatig live muziek.

Rynek Glowny

Het grootste plein van Europa ligt in Krakau. Dit grote plein dateert uit de 13e eeuw en het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er staat een prachtige kerk op dit plein, de Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria. Zeker een bezoek waard! Ook vind je de Lakenhal op dit plein; vroeger een plek om te handelen en voor de opslag van lakens, maar nu is het een grote markthal met sieraden en kleding.

Wawel

De Wawel is een berg in Krakau, waarop meerdere historische gebouwen staan. Je vindt hier onder andere het Kasteel van Wawel en de Wawelkathedraal. Onder de berg bevindt zich de Drakengrot; de beroemdste grot van Polen.

En last but not least: uit eten gaan is goedkoop in Krakau! Eet Pierogi (gevulde deeg “tasjes” in de vorm van een halve maan) of Zapiekanka (een soort pizzabroodje met heel veel kaas) en drink wat in een van de leuke tentjes in de wijk Kazimierz.

Eigenlijk is een weekend te kort in deze prachtige stad! Ben jij in Krakau geweest? Wat vond je ervan?