Elzas

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk. Gelegen aan de Duitse grens, heeft deze streek ook Duitse trekjes. Nergens in Frankrijk worden wijntoeristen hartelijker ontvangen dan hier. Het is de eerste regio met een Route des Vins; deze route leidt langs de bekendste wijngaarden. Inmiddels worden er zelfs fietstochten en marathons door de wijngaarden gehouden. In juni is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te doen aan een halve marathon in Molsheim.

In plaats van formele proeverijen worden de wijntoeristen in de Elzas vaak uitgenodigd om na werktijd bij de wijnboer thuis een glas van zijn favoriete jaar te drinken.

 

Colmar

Colmar is een van de grotere steden in de Elzas. Het wordt ook wel de hoofdstad van de Elzas wijnen genoemd en je vindt er veel authentieke gebouwen. Je kunt in elk restaurant en in elk café de beroemde wijnen uit deze streek proeven én alles leren over de wijnproductie.

Strasbourg

Strasbourg is de grootste en tevens de hoofdstad van de Elzas. Het wordt vaak in adem genoemd met het Europees Parlement dat daar zetelt, maar het heeft zoveel meer te bieden.  Het heeft een compact, maar prachtig historisch centrum met een eilandje: Grande île. Dit gehele eiland staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bezoek ook zeker de kathedraal van Strasbourg; een van de grootste van Frankrijk. 

Riquewihr & Hunawihr

In eerste instantie lijken deze 2 dorpen misschien niet direct een bezoek waard. Maar deze sprookjesachtige wijnstadjes liggen aan de Route des Vins d’Alsace en zijn júist een boek waard! Je vindt hier smalle straatjes, gekleurde vakwerkhuizen en verborgen tuinen.
In Hunawihr bezoek je bijvoorbeeld de dierentuin. Vanuit hier kun je ook een prachtige wandeling maken naar Riquewihr. Vooral in de zomer is dit een aanrader, want dan kan het erg druk zijn in Riquewihr. Dit is een van de mooiste stadjes (het heeft al 700 jaar stadsrechten!) in de Elzas en het is voor het grootste gedeelte ommuurd door een stadsmuur. De vakwerkhuizen zijn goed bewaard gebleven, omdat het eigenlijk altijd uit handen is geweest van oorlogsvoeringen. In dit stadje beleef je dus het ware gevoel van een wijndorp in de Elzas.

Ik stel graag de ideale wijnreis voor je samen. Of je nu van ver weg of dichtbij houdt, er is altijd een passende wijnregio voor je ideale reis. Jouw reis op jouw manier.

Laura

Neem contact op

12 + 3 =