Rhône

Het Rhônedal is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Je vindt de wijngaarden vooral aan weerskanten van de oevers van de de rivier de Rhône, over een afstand van ongeveer 120 kilometer. De rivier zelf is veel langer, ruim 800 kilometer. Het wijngebied de Rhône wordt verdeeld in het noordelijk en zuidelijk Rhônegebied, waarbij de meeste productie van wijnen uit het zuidelijke gedeelte komt. Allebei de gedeelten hebben hun eigen kenmerken; het noorden is bijvoorbeeld veel groener, het zuiden heeft veel olijfbomen. De wijngaarden zijn ook erg verschillend; in het noorden zijn de hellingen extreem steil, in het zuiden liggen ze op glooiende heuvels.

Châteauneuf-du-Pape

De bekendste wijnstreek uit het zuidelijk gedeelte van de Rhône. Châteauneuf is gelegen aan de linkeroever van de rivier, iets ten noorden van Avignon. Er wordt hier voor het grootste gedeelte (meer dan 90%) rode wijn geproduceerd. In deze rode Châteauneuf-du-Pape kunnen wel 13 verschillende druivenrassen voorkomen, waaronder ook enkele witte. De stijl van de wijnen loopt dus sterk uiteen. Interessant om te bezoeken en te proeven!

Avignon

Wanneer je in het zuidelijk gedeelte van deze wijnstreek bent, is het zeker een aanrader om Avignon te bezoeken. “Sur le pont, d’Avignon…” Dit liedje wordt veel gezongen voor de kleine kinderen in Frankrijk. Avignon staat bekend om de brug Saint-Bénézet, wat tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar een ruïne is van wat het ooit was. Oorspronkelijk was deze brug over de rivier de Rhône bijna een kilometer lang en had deze 22 bogen. De brug is vernietigd in 1226, maar vervolgens weer opgebouwd. Door overstromingen van de Rhône is de brug daarna nog vaker beschadigd. Tegenwoordig wordt de brug niet meer gerenoveerd. Wel worden er nog regelmatig dansfeesten gehouden naast de brug.

Wijngaarden van l’Hermitage

Hermitage-wijn wordt ook wel de beste Syrah ter wereld genoemd. Wanneer je op wijnreis bent in het Rhônegebied is dit bij uitstek een plek om heerlijk te wandelen of te fietsen en ondertussen de wijnboeren te ontmoeten die met passie over hun vak vertellen. Neem vooral een heerlijke wijn mee en geniet ook van de bekende Valrhona chocolade. Ultiem genieten!

In dit boek van Lonely Planet staan heel veel mooie wijnroutes, waaronder een prachtige wijnroute met tips in de Rhône:

Ik stel graag de ideale wijnreis voor je samen. Of je nu van ver weg of dichtbij houdt, er is altijd een passende wijnregio voor je ideale reis. Jouw reis op jouw manier.
Laura

Neem contact op

8 + 3 =