Zoals jullie misschien wel gelezen hebben, heb ik in de afgelopen maanden meegedaan aan de ZRA (Zelfstandig ReisAdviseur) Verkiezing van 2020. Ik krijg hier regelmatig vragen over (de meest gestelde vragen van de afgelopen week: Wanneer is de uitslag?! Je zult wel super zenuwachtig zijn nu?), dus ik heb besloten een blog te schrijven over dit avontuur!

September – start van de Verkiezing

In september was de Kick-off van de verkiezing, op kantoor van TravMagazine in Hilversum. Een dag met veel interessante informatie en presentaties over het zijn van zelfstandig reisadviseur, maar ook zeker het zijn van ondernemer. En natuurlijk werd er ook uitleg gegeven over de verschillende rondes van de verkiezing.

Vrijwel direct ging de verkiezing van start en heb ik meerdere opdrachten gemaakt: het “beoordelen” van een reisvoorstel, het invullen van een vragenlijst en het opzetten van een klantonderzoek. Dit laatste was echt super interessant, want na een aantal weken heb ik de resultaten ook teruggekregen van het onderzoek. Er zijn veel klanten geweest die het ingevuld hebben en ik heb mooie feedback gekregen!

Battle

Daarna was het wachten op de uitslag: zou ik door zijn naar de Battle (halve finale)? Op vrijdag 1 november kreeg ik de uitslag: Yes! Door!

Een paar dagen later kregen we de volgende opdracht: het maken van een marketingcase. Inmiddels hebben jullie de uitkomst van mijn marketingcase al mogen zien; ik heb de fotowedstrijd voor mijn huidige klanten opgezet. Het was een groot succes en er is in december ontzettend veel gestemd op de foto’s. De winnaars hebben inmiddels bericht gehad en ik zal ze binnenkort hun prijzen overhandigen.

Op maandag 18 november mochten we weer naar Hilversum. We hebben presentaties gehad van de sponsoren, hebben een quiz gedaan (waar ik derde werd!), maar we kregen ook een presentatie over het maken van vlogs. Daar voelden we hem al een beetje aankomen… Voor de volgende opdracht moesten wij inderdaad ook een vlog gaan maken! Ik vond het super spannend en ik wist niet zo goed wat ik nu moest gaan maken… Het is uiteindelijk een promotiefilmpje geworden voor de “Wijnen, spijzen & reizen” avond die we op 15 februari in Olst gaan houden. Ik ben er best wel heel trots op en ik heb hem dan ook gedeeld op het moment dat we deze avond hebben gelanceerd. Op dit moment zijn er nog maar 4 plaatsen over, dus het wordt een mooie avond!

Malta

Ondertussen kregen wij ook nog de vraag of wij het leuk zouden vinden om mee te gaan naar Malta. Aangezien ik net – begin november – mijn allereerste klant op Malta had gehad, en ik heel enthousiast was geworden na de presentatie op 18 november, heb ik een poging gewaagd en mijn motivatie ingestuurd. Niet lang daarna kreeg ik te horen dat ik in december 4 dagen mee mocht naar Malta! Ook dat was een prachtige ervaring; ik vind Malta echt een prachtig eiland.

In de finale?

Ondertussen was het 29 november; de dag van de bekendmaking van de finalisten. Het zou om 15u naar buiten gebracht worden, maar wij hoorden 1,5 uur eerder al of we wel of niet door waren. Ik heb even een rondje staan dansen in de kamer toen ik las dat ik bij de beste 2 van Overijssel zat! Wat een mooi cadeau! Dat betekende ook direct dat ik op 12 december voor de jury moest gaan staan, een pitch moest houden van 2 minuten en daarna flink ondervraagd werd… Ik vond het erg pittig en ik was súper zenuwachtig, maar ook dat gesprek heeft mij weer een heleboel opgeleverd.

Aanstaande woensdag: uitslag op de Vakdag van de Vakantiebeurs

Aanstaande woensdag is de uitslag, dan weet ik of ik mijzelf winnares of “runner up” mag noemen. Zenuwachtig ben ik nu nog niet. Het zou uiteraard de “kers op de taart” zijn als ik nu zou winnen, maar ik ben echt al zo ontzettend trots dat ik tot hier ben gekomen! Het was een hele intensieve, maar ook ontzettend gave reis. Ik heb er zoveel van geleerd! En dat had ik niet in dit tempo geleerd als ik niet had meegedaan aan de verkiezing. Het kost een heleboel tijd, maar het levert je ook echt een heleboel op. Een hele mooie ervaring!

Bedankt organisatie en alle sponsoren voor deze verkiezing!